Wat is het verschil tussen een relatiecoach en een relatietherapeut?

Als relatiecoach ben je gericht op persoonlijke ontwikkeling en op welke manier jij het beste tot je recht komt in je relatie. Hierbij kunnen verschillende onderwerpen naar boven komen. Wanneer we tegen psychische of gedragsproblemen of diep onderliggend trauma aanlopen, zal ik je doorverwijzen naar een meer therapeutische behandelaar of jullie naar een relatietherapeut.

WELKE RESULTATEN KUN JE VERWACHTEN MET RELATIECOACHING?

Jullie kunnen helderder kiezen waar vanuit jullie reageren op elkaar. Patronen zul je eerder herkennen. Jullie leren de taal van het hart herkennen en steeds vaker spreken. 

Er komen ideeën om het ´anders te gaan doen´ en daarin hebben jullie geëxperimenteerd en op gereflecteerd. Er is weer ruimte voor de diepere emotionele band die er was. Of als dat er niet is gekomen, kom je er samen achter dat jullie uit elkaar willen. Dit traject kun je in eventueel met hulp van een  scheidingscoach.

wordt relatiecoaching vergoed?

Relatiecoaching wordt helaas niet vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering. Relatietherapie wordt vaak wel via aanvullende verzekeringen vergoed en is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Echter om hiervoor in aanmerking te komen is verwijzing door de huisarts noodzakelijk.  Werkt de coaching als een van de twee er niet in gelooft? 

Vaak neemt een van de twee partners het intitiatief om in beweging te komen. Een van de twee voelt zich vaak wat meer verantwoordelijk voor de relatie of heeft het meest ´last´ van dat wat niet werkt. Echter beide partners zullen gemotiveerd moeten zijn voor het proces. Ieder op zijn eigen manier. 

Kan ik naast de relatie coaching ook gesprekken hebben met mijn individuele thErapeut?

Het is heel goed mogelijk om naast relatiecoaching andersoortige coaching of therapie te volgen. Met name individuele therapie kan het relatiecoachings- proces positief beinvloeden. Een tweede relatiecoach of therapeut kan verwarrend werken. Er kunnen onderwerpen verschillend benaderd worden. Dit kan bij jullie onrust geven.

Kan ik ook met andere problemen dan relatie- problemen bij jou terecht?

In de sessies kunnen verschillende onderwerpen voorbij komen. De vraag of iets bijdraagt aan het verbeteren van jullie relatie is altijd leidend hierbij. Soms is duidelijk dat er een individueel onderwerp wat weinig van doen heeft met jullie relatie ook aandacht vraagt. Voor sommige stellen is daarom juist een individuele sessie bij mij geschikter. In het langdurige traject is een individuele sessie inclusief. Ik kan jullie  of een van jullie ook doorverwijzen naar therapeuten uit mijn netwerk.